Gust dulce si arome subtile de muscat, strugure de masa nobil.
Considerente nutritionale
Pentru oameni, strugurii reprezinta un dar valoros de la natura. Si nu doar pentru ca boabele lor sunt delicioase. Exista putine culturi ce pot egala gustul minunat si proprietatile lor medicinale.
De exemplu, intr-un kilogram de struguri exista aproximativ 200 de grame de glucoza care, atunci cand este asimilata de corpul uman, inseamna de la 600 la 1000 de calorii, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Boabele de struguri contin o cantitate mare de aminoacizi necesari corpului uman, cum ar fi leucina, glicina, arginina sau cistina. Valoarea lor consta in faptul ca sunt foarte usor absorbite de organism si participa activ la sinteza proteinelor, regleaza metabolismul grasimilor (metionina) si stimuleaza procesele de crestere (lizina). Mai mult, catechinele si flavonoidele neutralizeaza rezultatele radiatiilor radioactive, in timp ce substantele pectinice au un efect antitoxic, eliminand metalele grele din corp. Spre deosebire de alte alimente, strugurii pot fi consumati pana la 2 kilograme pe zi. In acelasi timp, o cantitate suficienta de substante benefice patrunde in corpul uman. Unii oameni se tem sa consume struguri in astfel de cantitati, stiind faptul ei sunt un aliment bogat in calorii. Cu toate acestea, nutritionistii includ strugurii in tot felul de diete pentru diferite boli. Exista o credinta larg raspandita privind continutul de calorii, care
ar depinde de culoarea strugurilor. Acest lucru nu este in intregime adevarat, deoarece valoarea energetica a produsului nu are nimic de-a face cu culoarea, dar este direct dependenta de continutul de zahar.